Sankcije EU usmjerene ka Ruskoj Federaciji

Nakon što je Rusija priznala područja ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk koja nisu pod kontrolom Vlade Ukrajine i pokrenula vojnu agresiju na Ukrajinu, EU je usvojila niz restriktivnih mjera (sankcija) u odnosu na Rusiju

Više informacija možete dobiti na slijedećim linkovima:

– 13. april / travanj

Obzirom na humanitarnu krizu koja je proizašla iz invazije Rusije na Ukrajinu, Vijeće je predstavila humanitarne iznimke1 u okviru režima sankcija u vezi sa situacijom u Ukrajini: restriktivne mjere preduzete povodom akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine ( “Režim teritorijalne cjelovitosti Ukrajine”) i restriktivne mjere kao odgovor na priznavanje područja Donjecka i Luganska u Ukrajini, koje nisu pod kontrolom Vlade Ukrajine i naređenje ruskim oružanim snagama da uđu u ta područja (“Donjeck i Lugansk režim”).

Konkretno, organizacije i agencije koje djeluju kao humanitarni partneri EU-a, kao što su ICRC i specijalizirane agencije UN-a, izuzete su od zabrane stavljanja sredstava ili gospodarskih resursa na raspolaganje osobama i subjektima određenim u režimu teritorijalnog integriteta Ukrajine kada sredstva ili su resursi potrebni isključivo u humanitarne svrhe u Ukrajini. Osim toga, određene jasno definirane kategorije humanitarnih organizacija izuzete su od ograničenja izvoza i povezane zabrane pružanja usluga pod režimom Donjecka i Luganska kada je to nužno u isključivo humanitarne svrhe u područjima Donjecka i Luganska. Odluka je donešena s ciljem zaštitite humanitarnog djelovanja nepristranih humanitarnih aktera koji se bave humanitarnim potrebama civilnog stanovništva u Ukrajini, kako bi se izbjegli potencijalni nenamjerni učinci restriktivnih mjera na načelno humanitarno djelovanje EU.

1Postoje dvije vrste izuzeća u režimima sankcija EU: Prvo, “izuzeci”koji  izuzimaju iz EU sankcija određene vrste roba ili aktivnosti, i drugo,”’odstupanja”, koja su, ustvari,  odobrenja za određene vrste roba ili aktivnosti koje bi inače bile zabranjene sankcijama EU.

Više o odluci EU možete pronaći na poveznici/linku: https://www.consilium.europa.eu/hr/policies/sanctions/restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/history-restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/

  1. paket sankcija EU prema Rusiji

(08.04.2022.)

EU je uvela peti krug sankcija protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu. Vijeće EU 08.04.2022. je usvojilo Peti paket sankcija koji uključuje zabranu na:

  • Uvoz iz Rusije uglja i drugih čvrstih fosilnih goriva;
  • Pristup ruskih plovila lukama EU;
  • Ulazak ruskih i bjeloruskih drumskih prijevoznika u EU;
  • Uvoz i druge robe kao što su: drvo, cement, morski plodovi i alkoholna pica;
  • Izvoz u Rusiju mlaznog goriva i druge slične robe;
  • Uplate u kriptovaluti;

EU je dodatno uvela sankcije protiv 217 pojedinaca i 18 entiteta. To uključuje potpunu zabranu transakcija sa četiri ključne ruske banke, koje predstavljaju 23% tržišnog udjela u ruskom bankarskom sektoru.

Uvedene su dodatne restriktivne mjere za 217 pojedinaca i 18 subjekata. v dodatnih 217 pojedinaca i 18 subjekata-eniteta.

Više o Petom paketu sankcija EU možete pronaći na poveznici-linku:

https://www.consilium.europa.eu/hr/policies/sanctions/restrictive-measures-ukraine-crisis/history-restrictive-measures-ukraine-crisis/

Carinska uprava Republike Hrvatske objavila objašnjenja mjera ograničenja EU prema Rusiji koje su objavljenje u Službenom listu EU

Unutar postojećeg sankcijskog okvira s obzirom na djelovanja Rusije i Bjelorusije, kojima se destabilizira stanje u Ukrajini, od strane EU su uvedene dodatne mjere ograničavanja u raznim sektorima, koje su objavljene u Službenom listu EU. Carinska uprava Republike Hrvatska je objavila te mjere (ažurirano sa 31.03.2022.) na svojoj web stranici na hrvatskom jeziku, uz dodatna pojašnjenja. Više o tome možete vidjeti na slijedećoj poveznici-linku:

Sankcije Rusiji: https://carina.gov.hr/?id=10348&pregled=1&datum=Mon%20Apr%2011%202022%2014:45:53%20GMT+0200%20(Central%20European%20Summer%20Time)

Carinska uprava Republike Hrvatske je istovremeno objavila i “FAQ” dokument u kojem možete vidjeti najčešća pitanja vezana za mjere ograničenja prema Rusiji i Bjelorusiji. Taj dokument možete pronaći na poveznici-linku: https://carina.gov.hr/UserDocsImages//10485//Naj%C4%8De%C5%A1%C4%87a%20pitanja%20i%20odgovori.pdf .

Moramo napomenuti da je nakon objave FAQ dokumenta (08.04.2022.), Evropska komisija uvela dodatne mjere ograničenja za Rusiju:

UREDBA VIJEĆA (EU) 2022/576 od 8. Travnja/aprila 2022 o izmjeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini;

  1. paket sankcija EU prema Rusiji (15.03.2022.)

EU je uvela nove sankcije protiv Rusije. Evropsko vijeće je 15. Marta/ožujka usvojilo četvrti paket mjera protiv Rusije, koje uključuje dodatnih 15 fizičkih i 9 privrednih/gospodarskih subjekata s kojima je zabranjeno poslovanje. Sankcionisani subjekti uključuju firme iz vazduhoplovstva, sektora vojne i robe dvostruke namjene, brodogradnje i mašinstva.

Restriktivne mjere EU-a sada se primjenjuju na ukupno 877 pojedinaca i 62 subjekta čija je imovina zamrznuta, a građanima i preduzećima iz EU nije dopušteno da im daju financijska sredstva. Osim toga, fizičkim osobama zabranjeno je putovanje, čime se onemogućuje ulazak ili prolazak kroz teritoriju EU.

Četvrti paket također sadrži:

  • Zabrana uvoza ruskih proizvoda od čelika koji su trenutno pod zaštitom EU, što predstavlja oko 3,3 milijarde eura izgubljenog prihoda od izvoza za Rusiju.
  • Dugoročna zabrana novih ulaganja u ruski energetski sektor, uz ograničene iznimke za civilnu nuklearnu energiju i transport nekih energenata nazad u EU.
  • Zabrana izvoza evropskih luksuznih proizvoda i robe (npr. luksuznih automobila, nakita, itd.)
  • Zabrana ocjenjivanja Rusije i ruskih firmi od strane evropskih agencija za kreditni rejting i pružanja usluga kreditnog rejtinga ruskim klijentima

EU, zajedno s drugim članicama Svjetske trgovinske organizacije, je pristala zabraniti ruskim proizvodima i uslugama da budu najpovlašteniji (MFN) na tržištima EU.

Više o četetvrtom paketu sankcija prema Rusiji možete pronaći na linku/poveznici:

https://www.consilium.europa.eu/hr/policies/sanctions/restrictive-measures-ukraine-crisis/history-restrictive-measures-ukraine-crisis/

Hronologija restriktivnih mjera prema Rusiji:

https://www.consilium.europa.eu/hr/policies/sanctions/restrictive-measures-ukraine-crisis/history-ukraine-crisis/

Službeni list EU, sankcije prema Rusiji:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=OJ:L:2022:063:FULL&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=OJ:L:2022:081:FULL&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=OJ:L:2022:080:FULL&from=EN

Nove mjere ograničenja poslovanja EU i Ruske Federacije

(10.03.2022)

EU produžava sankcije Rusiji zbog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine na daljnjih šest mjeseci. Vijeće je odlučilo produžiti sankcije protiv onih koji su odgovorni za podrivanje ili prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine za daljnjih šest mjeseci do 15.  septembra 2022.

Postojeće restriktivne mjere predviđaju ograničenja putovanja, zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja na raspolaganje sredstava ili drugih gospodarskih-privrednih resursa navedenim osobama i subjektima. Sankcije će se i dalje primjenjivati na 862 fizičke osobe i 53 subjekta.

Više o novim ograničenjima EU prema Rusiji možete pronaći  na poveznici (link-u):

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022D0411&from=EN