Poteškoće u poslovanju zbog koronavirusa- Nove informacije

Utjecaj koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine, odnosno koliki je iznos direktnih i indirektnih šteta, posebno kada je u pitanju poslovanje kompanija, još se sa sigurnošću ne zna precizno, ali prema preliminarnim pokazateljima zasigurno je da će pojedine industrije, kao što su turizam, transport i prerađivačka industrija, zabilježiti lošije poslovne rezultate u odnosu na isti period prethodne godine.

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 2.708.640.000KM. Izvoz je manji za 5,23% u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz u Bosnu i Hercegovinu u prvom kvartalu 2020. godine iznosi 4.365.312.000 KM, što je manje za 7,23% u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 62 % što je više za 2,16% u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je smanjen za 6,67% i iznosi 7.073.953.000 KM.

Više informacija o trendovima koji su obilježili prvi kvartal 2020. godine u priloženim analizama  Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH sa svijetom u prvom kvartalu 2020. godine

Analize VTK/STK BiH o uticaju pandemije na vanjskotrgovinsku razmjenu u pojedinim sektorima privrede

Kako bi dobili preciznije podatke i na dnevnoj bazi pratili što se dešava na tržištu, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je na web stranici objavila upitnik o poteškoćama u poslovanju uzrokovanim širenjem koronavirusa i upitnik o stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama u Bosni i Hercegovini i iste distribuirala na adrese određenom broju kompanija.

Prema analizi upitnika pristiglih do 13.04.2020. godine, upitnik o poteškoćama o poslovanju dostavilo je 410 kompanija, većinom iz prerađivačke industrije, a 92% je kazalo da osjeća posljedice, dok 71% osjeća posljedice i kod izvoza i kod uvoza.

U anketi o stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama, u kojoj je učestvovala 261 kompanija, najveći broj kompanija je naveo da  ima zalihu sirovina/repromaterijala za jedan mjesec.

Takođe, najveći broj kompanija je naveo da proizvodi finalne proizvode, a sirovine uvozi direkno od dobavljača iz inostranstva, a među tri vodeće zemlje uvoza sirovine/repromaterijala su Italija, Njemačka i Austrija.

Više informacija- Analize upitnika VTK/STK BiH- Poteškoće u poslovanju kompanija i stanje sirovina/ repromaterijala

Komora će sve nove informacije objaviti na web stranici i molimo privrednike da ispune Upitnik i dostave svoje komentare i primjedbe kako bismo zajednički dali doprinos praćenju ove situacije  i svi se između sebe adekvatno informirali.

Odgode i otkazivanja događanja 

Predsjednik  VTK BiH Vjekoslav Vuković za N1 o poteškoćama u poslovanju zbog koronavirusa

 • Poziv na seminar „Upravljanje konfliktnim situacijama“

  Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira seminar na temu „Upravljanje konfliktnim situacijama“, koji će se održati u srijedu, 28.07.2021. godine u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, ulica Branislava Đurđeva 10, Sarajevo. Ciljna skupina edukacije su sve organizacije i pojedinci koji imaju interes da procjene i unaprijede svoj način upravljanja konfliktima. Thomas Kilmann Conflict Mode

  2021-06-23
 • Predsjednik Egrlić obišao elektranu “Bregava”

  Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić obišao je u Stolcu elektranu „Bregava“ zajedno sa vlasnikom firme BLC doo g. Mirsadom Brzinom, koja se bavi djelatnostima za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije za elektroenergetski objekat fotonaponske elektrane „Bregava“ na lokalitetu “Pješivac”, Općina Stolac. Fotonaponska elektrana ili sunčeva fotonaponska elektrana je fotonaponski sustav koji

  2021-06-23
 • Načelnik Opštine Kozarska Dubica u posjeti Komori

  Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić je u prostorijama Komore primio načelnika Opštine Kozarske Dubice dr. Radenka Reljića i predsjednika Merhameta i odbornika u Skupštini Opštine g. Jasmina Spahića, gdje su razgovarali o stanju u privredi i potencijalima Opštine Kozarska Dubica. Tokom razgovora predsjednik Egrlić je upoznao prisutne sa ulogom i aktivnostima Komore,

  2021-06-23
 • Predstavnici Ambasade Rumunije posjetili VTK

  Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić danas je održao sastanak s predstavnicima Ambasade Rumunije u Republici Srbiji, gospođom Tullia Balla, ministar savjetnik sa sjedištem u Beogradu i g. Cornel Burcea, zamjenikom šefa misije Ambasade Rumunije u BiH. Glavna tema sastanka je bila unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje između dvije zemlje, odnosno mogućnost njenog

  2021-06-22